Spinalstenose, slidgigt

Man skal være bevidst om, hvad der sker i kroppen

Ved spinalstenose bliver der dannet kalk i rygsøjlen, og det betyder, at Hans Rasmussen bliver stiv i ryggen og får ondt – nogle dage er det ikke så slemt, og andre dage napper det virkelig.

Af Line Thaisen

72-årige Hans Rasmussen har spinalstenose og slidgigt i hænder og hofter. Han lever med daglige smerter i kroppen, men efter et forløb på Sano har han lært at forholde sig konstruktivt til smerterne og er blevet mere bevidst om, hvad der betyder noget for ham i tilværelsen.

- Jeg vidste faktisk ikke, at jeg havde gigt i mine hænder, selvom de er ømme og sådan. Men jeg lærte, hvordan jeg kan styrke musklerne og undgå yderligere smerte ved at gøre tingene på en anden måde. Nu er jeg mere bevidst om, at sådan er det med mine hænder, siger han.

På samme måde er det med ryggen. Bare meget sværere.

- Man bliver ganske enkelt mere handicappet, når det er ryggen. Det virker voldsomt, når man ikke kan gå hen over gulvet derhjemme. Så kan det være lidt sværere at sige ’pyt’, siger Hans Rasmussen.

Naturlige skavanker
Han ved godt, at det hjælper at træne. 

- Men det er jeg ikke en ørn til, og det bliver jeg heller aldrig. Men jeg er bevidst om at holde mig i gang, som jeg gør nu. Jeg sætter mig ikke ned, og jeg holder mig i bevægelse – jeg har været beskæftiget indtil for et halvt år siden, siger Hans Rasmussen.

Han har knækket koden til bevægelse. For ingen bevægelse gør kroppen stiv, men for tunge løft dur heller ikke:

- Jeg tager ikke alt det, jeg kan løfte, når jeg fx bærer varer ind fra supermarkedet. For det jeg kan løfte er ikke det samme, som det jeg kan bære. Det lærte jeg på Sano.