Arbejdsskade

Min drøm er at gå på arbejde

Den 22. maj 2013 stod 58-årige Mogens Nielsen ved et tempereringsanlæg og arbejdede. Pludselig sprang en møtrik, og han hørte et smæld i skulderen. Det blev starten på to år med operationer, passiv behandling og endelig et ophold på Sano.

Af Line Rønnow Thaisen

Mogens Nielsen sidder i sin sofa i villaen i Langå. Billedrammer af børn og børnebørn pryder væggene i stuen, og på sofabordet står en glaskande med te. Det er tirsdag formiddag, og Mogens Nielsen ville ønske, at han var på arbejde.

For tre år siden arbejdede Mogens Nielsen som servicetekniker på en virksomhed i Mammen. I mellemtiden har han gennemgået to operationer, haft en langtidssygemelding, er blevet fyret fra sit job og har modtaget et hav af behandling på sin skulder. Han går på et ressourceforløb, men hans ambition er at komme i arbejde.

- Jeg kan ikke klare tunge løft længere, men jeg er ikke færdig med at gå på arbejde. Det har været min drøm i lang tid at have et normalt fuldtidsarbejde, siger han.

Operation
Efter arbejdsulykken forventede Mogens Nielsen, at han ville være øm i et lille stykke tid, men at det ville gå i sig selv. Men efter sommerferien havde han stadig voldsomme smerter og var nødt til at sygemelde sig fra arbejde. Hos sin læge blev han henvist til sygehuset.

- Jeg fik at vide, at der var et problem med slimsækkene i min skulder, og jeg fik et skud binyrebarkhormon. Lægen fortalte mig, at hvis det ikke hjalp, måtte jeg vælge mellem smerter resten af mit liv eller en operation, siger Mogens Nielsen.

Det endte med en operation, hvor han fik fjernet et stykke af sit kraveben, sat en skrue i skulderbenet og hæftet sin bicepsmuskel fast, som var sprunget.

Passiv genoptræning
Mogens Nielsen gik til fysioterapi på plejehjemmet i Langå, og derefter blev han sendt til Randers til yderligere behandling; også af en fysioterapeut.

I juni 2015 fik han fjernet endnu et stykke af sit kraveben under en operation. Han fik ultralyd, massage og akupunktur for sine smerter, men intet af det gjorde en forskel. Mogens Nielsen spurgte, om han måtte træne sin arm, men gang på gang fik han at vide, at det måtte han ikke.

- Jeg var villig til at prøve hvad som helst. Jeg ville jo gerne arbejde, men jeg var stadig sygemeldt. Jeg ringede til mit forsikringsselskab. De havde en skulderekspert, som kendte til Sano, og de bevilgede et ophold på centret i Aarhus.

En stærkere skulder
Under opholdet på Sano blev Mogens Nielsen behandlet af et tværfagligt team bestående af fysioterapeut, ergoterapeut og en sygeplejerske.

- Da jeg kom på Sano, fik jeg fysioterapeut Flemming, og han gav mig endelig lov til at træne min arm. Han lagde et træningsprogram for mig og forklarede, at jeg ikke må skåne min arm alt for meget, for så overbelaster jeg andre dele af kroppen, siger Mogens Nielsen og fortsætter:

- Jeg er ikke, som før det skete. Der vil hele tiden være smerter, og der er kontant afregning, hvis jeg gør en for hurtig eller forkert bevægelse. Men nu ved jeg fra undervisningen i smertemestring, hvordan jeg skal håndtere smerten og behandle den, så det ikke er den, der overtager styringen af min hverdag. Jeg har det meget bedre.

Mogens Nielsen blev udskrevet fra Sano og fik sin træningsplan fra opholdet med hjem, så han kunne blive ved med at styrke kroppen og arbejde sig hen mod at få en mere stabil skulder.

Tilbage på arbejde?
Tilbage i Langå udfører Mogens Nielsen sin øvelser med træningselastik og kettle bell. Han går lange ture og cykler ind i mellem ind til Viborg sammen med sin kæreste – 16 kilometer hver vej.

Han kan mærke, at styrken i overkroppen vender tilbage, og for et par måneder siden var han selv i stand til at skifte til sommerdæk på sin bil. Men er han i stand til nå sin drøm om at komme tilbage i arbejde?

- Ja, det garanterer jeg dig for. Jeg kan ikke bruge tungt værktøj og den slags, men jeg er klar til at søge job på fuld tid. Det er der ingen tvivl om, konstaterer Mogens Nielsen.