Historien om Sano

Fra tre sanatorier til ét center

Historien om
Sano er ældre end Gigtforeningen selv. I dag har Sano afdelinger i Skælskør, Middelfart og Aarhus, der med sin placering dækker hele landet.

Skælskør Gigtsanatorium
Skælskør Gigtsanatorium blev opført allerede i 1933. Sanatoriet var det eneste af sin art og en milepæl i det 20. århundredes behandling af gigtsygdomme.

De ydre rammer var moderne, lyse og venlige, beliggenheden ved Skælskør Nor enestående smuk. Og også inden for murene var både faciliteter og behandling efter den tids forhold i top.

Gigtsanatoriet Hans Jansens Hjem i Aarhus
Den 1. august i 1947 købte Ebba Jansen direktørvillaen på Egernvej 5 i Aarhus for 90.000 kr., som hun fik af Gigtforeningen med henblik på at etablere et gigtsanatorium. I 1951 overtog Gigtforeningen Sanatoriet i Aarhus.

Dronning Alexandrines Gigtsanatorium i Middelfart
To år senere indviede man ligeledes Dronning Alexandrines Gigtsanatorium i Middelfart - Gigtforeningen købte de bevaringsværdige bygninger i gotisk stil fra 1920- og 30'erne af kulgrosserer Hakon Schmidt. Der er blevet bygget til flere gange siden - senest med varmtvandsbassin i 1994.

Fra tre til ét
Endelig kunne Gigtforeningen i 1983 bryste sig af at købe Gigthospitalet i Skælskør. I 2006 valgte man det fælles navn for de tre behandlingssteder, Center for Sundhed og Træning, og fem år senere blev de lagt sammen organisatorisk til ét center med tre afdelinger. I 2013 opnåede centret et nyt, fælles navn; nemlig Sano, som er latin for 'Jeg heler'.