OFte stillede spørgsmål
Find svar på spørgsmål
Her kan du finde information om visitationskriterier, ventetider, presse, det frie sygehus valg, befordringsgodtgørelse, klagevejledning osv.

Reumatologiske forløb
Sano tilbyder rehabiliteringsforløb for patienter med led-, ryg- og muskellidelser. Der er forskellige veje til at komme på Sano, afhængigt af om du henvises via din læge, en sygehusafdeling, forsikring- og pensionsselskab eller som privatkunde.
For at komme på Sano som regionshenvist patient skal du opfylde følgende kriterier:
- Du har en afklaret reumatologisk diagnose (ryg-, led- og muskellidelser).
- Du er fyldt 18 år (i særlige tilfælde kan der dispenseres herfra).
- Du er i stabil, smertestillende og sygdomsmodificerende behandling.
- Du har ikke en eller flere konkurrerende lidelser, der overskygger den reumatologiske diagnose (herunder psykiske lidelser, svær depression, selvmordsadfærd, kronisk træthedssyndrom, non-epileptiske anfald, hjerte/lunge lidelser eller neurologiske/cerebrale lidelser inkl. demens).
- Du skal være motiveret for forløbet, skal være i stand til at kunne deltage aktivt i træning og undervisning både individuelt og på hold.
- Du skal kunne indgå socialt, reflektere over sig selv og bidrage til fælles læring, med egne erfaringer. Herunder give plads til medpatienters erfaringer, tanker og adfærd.
- Du er overvejende selvhjulpen (f.eks. kan gå og rejse sig evt. med hjælpemidler og kan klare sig selv ift. toilet/bad/påklædning).
- Vægtgrænse 150 kg, da vores udstyr og møblement max kan belastes hertil.
- Du har afprøvet eller vurderes til ikke at kunne opnå tilfredsstillende effekt ved de eksisterende sundhedstilbud i primærsektoren.
- Du har en god forståelse for det danske sprog.
Din læge sender henvisningen til en af Sanos afdelinger i Aarhus, Middelfart eller Skælskør, hvor en speciallæge, fysioterapeut, ergoterapeut og en sygeplejerske eller psykolog vurderer, om vi kan hjælpe dig til en forundersøgelsesdag.
Hvis du godkendes bliver du kontaktet inden for 8 dage med information om din optagelse på ventelisten og dato for forundersøgelse. Hvis du får afslag informeres den henvisende læge inden for 14 dag.
Parkinson forløb
Sano tilbyder rehabiliteringsforløb for patienter med Parkinson. For at deltage på vores forløb kræver det en henvisning fra din praktiserende læge eller neurolog.
For at komme på Sano som parkinsons patient skal du opfylde følgende kriterier:
- Du har en diagnose med idiopatisk Parkinson i fase 1 eller fase 2-3.
- Du er i stabil medicinsk behandling.
- Du har ingen andre lidelser, der overskygger Parkinsons sygdom, fx hjerte- eller lungesygdomme eller cerebrale lidelser.
- Du har ingen psykiske symptomer eller lidelser, som kan forhindre deltagelse i træning og undervisning, fx hallucinationer, demens eller svær depression. (Hvis du søger et ophold i fase 2-3, skal du vedlægge en MoCA-test, der er maksimalt seks måneder gammel).
- Du er motiveret for forløbet, kan indgå socialt og deltage aktivt i både individuel og holdbaseret træning.
- Du er selvhjulpen.
- Du har en god forståelse for det danske sprog.
Henvisning fase 1
Hvis du søger et forløb i fase 1, vil din henvisning blive vurderet løbende. Hvis den godkendes, modtager du et indkaldelsesbrev via e-Boks inden for cirka 8-10 dage til den førstkommende ledige plads.
Henvisning fase 2-3
For fase 2-3 visiteres henvisninger af Sanos speciallæge i neurologi inden for cirka 14 dage. Hvis din henvisning godkendes, bliver du kontaktet telefonisk cirka en uge efter visitation med henblik på indkaldelse.
Hvis din henvisning afvises, vil både du og den henvisende læge modtage et brev med begrundelse for afslaget inden for cirka tre uger.
Generelle spørgsmål
Hvis du har en led-, ryg- eller muskelsygdom, der giver betydelige begrænsninger i din fysiske, psykiske eller sociale funktionsevne, kan du blive henvist til Sano af din egen læge eller en reumatolog
Du skal efterfølgende godkendes til et forløb på en forundersøgelsesdag.
Som privatkunde eller med henvisning fra et forsikring/pensionsselskab er en afklaret reumatologisk diagnose ikke nødvendig, og der stilles ikke krav ift. revalideringssager o.l
Har du brug for en udtalelse, et interview eller yderligere information om Sano til pressebrug?
- Konstitueret Centerchef Lene Sommer Jepsen
Telefon: 78790061
Mail: LJepsen@sanocenter.dk - Kommunikationskonsulent Ida Steenfeldt Andersen (på barsel)
Telefon: 7879 0043
Mail: iandersen@sanocenter.dk - Barselsvikar fysioterapeut Mathias Frederiksen:
Telefon: 7879 0042
Mail: kommunikation@sanocenter.dk
Se ventetiderne til vores forskellige huse.
- Sano Skælskør
Første ledige tid til forundersøgelse: juni 2025 - Sano Middelfart
Første ledige tid til forundersøgelse: juli 2025 - Sano Aarhus
Første ledige tid til forundersøgelse: september 2025
Sano fungerer som specialiseret rehabiliteringsenhed til mennesker med en reumatologisk diagnose samt alvorlig og begrænsende funktionsnedsættelser.
Du vil som udgangspunkt ikke have mulighed for at benytte dig at det frie sygehusvalg. Det skyldes, at der ikke er sammenlignelige tilbud andre steder i landet. Har du alligevel behov for mere rådgivning, kan du kontakte:
Læs mere om det frie sygehus valg her.
Som udgangspunkt skal du selv sørge for transporten til og fra Sano – både ved opstart, afslutning og hjemrejse i weekenderne.
Sano er et §79-hospital (jf. Sundhedsloven), hvilket betyder, at læger kan henvise hertil via reglerne for frit sygehusvalg.
Ansøgningsskema
Inden du afslutter dit forløb på Sano, skal du henvende dig i receptionen for at udfylde et ansøgningsskema om befordringsgodtgørelse. Skemaet får du udleveret, så du selv kan indsende din ansøgning. Læs mere om de generelle kriterier her.
Befordringsgodgørelse
Hvis du er blevet henvist til et forløb på Sano og opfylder de generelle krav for befordringsgodtgørelse til et offentligt sygehus, kan du i nogle tilfælde få godtgørelse svarende til transport til det nærmeste behandlingssted.
Hvis du vælger et Sano-center, der ligger længere væk end det nærmeste regionale behandlingssted, skal du selv betale den del af transporten, der overstiger denne afstand.
Har du spørgsmål til dine muligheder for befordringsgodtgørelse, skal du kontakte kørselskontoret/patientbefordringen i din region.
Transport i weekenderne
Du skal selv bestille transport hjem i weekenderne. På Sano Skælskør kan du blive i weekenden, hvis der er en faglig begrundelse fra dit behandlingsteam.
Andre muligheder for transport
Hvis du i forvejen er visiteret til flexkørsel, kan du muligvis benytte denne til transport til og fra Sano. Kontakt din kommune for nærmere information.
Hvis du er utilfreds med dit behandlingsforløb eller har haft en oplevelse, du ønsker at dele, opfordrer vi dig til at tage kontakt til vores personale eller centerledelse. Vi ønsker at lære af dine oplevelser og forbedre vores behandling.
Du kan ringe eller skrive direkte til den relevante afdeling eller ledelsen. Hvis du er i tvivl om, hvem du skal henvende dig til, hjælper vi dig gerne.
Du har ret til at se din journal. Kontakt personalet, hvis du ønsker indsigt.
Alle medarbejdere på Sano har tavshedspligt.
En whistleblowerordning gør det muligt for medarbejderne at indberette om alvorlige lovovertrædelser på deres arbejdsplads.
Sano er ejet og drevet af Gigtforeningen, og derfor hører vi under foreningens whistleblowerordning.
Du har mulighed for at indberette utilsigtede hændelser, som du oplever under dit ophold på Sano. En utilsigtet hændelse er et tilfælde, der enten har medført skade eller kunne have gjort det – uden at det var tilsigtet. Det kan f.eks. skyldes tekniske problemer, misforståelser eller manglende information.
Vær opmærksom på at en utilsigtet hændelse ikke er det samme som en klage. Hvis du ønsker at klage, anbefaler vi, at du taler med personalet direkte.
Sådan indberetter du en utilsigtet hændelse
Du kan indberette hændelsen direkte til Styrelsen for Patientsikkerhed: Indberet en utilsigtet hændelse her
Når du har indberettet en hændelse, bliver den gennemgået af Sanos Risk Manager og anonymiseret, før den sendes til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vi opfordrer dig til også at tale med personalet om hændelsen, så vi sammen kan lære af den
I juni 2023 lancerede Sano patientappen MinRehabilitering for at støtte og vejlede dig gennem dit rehabiliteringsforløb.
Appen er en integreret del af forløbene på Sano og giver blandt andet adgang til et individuelt tilpasset træningsprogram. Derudover indeholder den en kalenderfunktion, så du altid har dit dagsprogram lige ved hånden, samt et kontaktmodul, hvor du efter aftale kan kommunikere med dine behandlere.
Hvis du tildeles et rehabiliteringsforløb på Sano ved forundersøgelsen, modtager du et link til MinRehabilitering, hvor du nemt kan fuldføre din oprettelse. Dine basale personoplysninger vil allerede være udfyldt.