Forskning og udvikling

Vi sætter vores præg på rehabilitering

Vi arbejder med afsæt i de krav, der stilles til specialiseret træning og rehabilitering. Derfor er det naturligt for Sano at have et stærkt fokus på forskningsområdet.

Her har Sano bidraget til forskningen

Vi har løbende samarbejder med forskere i hele landet, hvor vi deler ud af vores oplevelser, kompetencer og erfaringer, vi bistår ligeledes med rekruttering af deltagere til igangværende projekter.

Du kan se hvilke Sano har og er, en del af her

Samarbejde og projekter

Sano har mange jern i ilden på forskningsområdet. Vi deltager løbende i forskningsprojekter og samarbejder med eksperter for at udvikle og forbedre rehabiliteringsverdenen.

Ved at kunne bidrage til forskning i rehabilitering, sikre vi, at vi kan forblive eksperter i rehabilitering.

Et nyt rehabiliteringsprogram til kroniske lænderygsmerter

Lænderygsmerter er en af de mest udbredte helbredstilstande og kan have stor indflydelse på både livskvalitet og funktionsevne. Et nyt integreret rehabiliteringsprogram blev udviklet og testet i et forskningsprojekt for at undersøge, om det kunne forbedre funktionsevnen hos patienter med kroniske lænderygsmerter sammenlignet med et eksisterende program.

Studiet viste ingen signifikante forskelle i effekt mellem de to programmer efter 6 og 12 måneder, hvilket kan skyldes, at programmerne var for ens. Resultaterne understreger behovet for yderligere forskning i optimal rehabilitering for denne patientgruppe.

Læs Phd.-afhandlingen her

Forskning i sundhedskompetence og målsætning i rehabilitering

Målsætning er en central del af rehabiliteringsprocessen, og fælles beslutningstagning, hvor patienten aktivt deltager i at definere egne mål, er afgørende. For at kunne deltage aktivt kræves det, at patienten har sundhedskompetence – evnen til at forstå, kritisk vurdere og handle på sundhedsinformation.

I et ph.d.-projekt undersøges sundhedskompetence og dens betydning for patienter med muskuloskeletale gigtsygdomme under tværprofessionel rehabilitering. Projektet, som er et samarbejde mellem Sano, Dansk Gigthospital og Syddansk Universitet, omfatter tre studier, der belyser, hvordan sundhedskompetence påvirker deltagelse i målsætningssamtaler.

Resultaterne vil give indsigt i, hvordan sundhedsprofessionelle kan støtte patienter, der har behov for ekstra hjælp i beslutningstagning og målsætning under rehabilitering.

Læs du kan se status på afhandlingen her

Forskning i håb og handlekraft ved alvorlig sygdom

Alvorlig sygdom kan udfordre håbet, men håb kan også være en kilde til livskraft. Hvordan kan vi arbejde med håb i rehabilitering? Det er et centralt spørgsmål i forskningsprojektet „Håb og handlekraft i voksenlivets overgange med alvorlig sygdom‟, som Sano samarbejder om med to rehabiliteringscentre og forskere fra REHPA og DEFATUM.

Fra starten af 2025 er Merete Tonnesen, antropolog og ph.d.-forsker ved DEFACTUM, på feltarbejde hos Sano i Skælskør, hvor hun undersøger håb og handlekraft i forbindelse med Parkinson-behandling. Merete deltager i aktiviteterne på opholdet og gennemfører interviews med patienter, pårørende og fagprofessionelle for at få forskellige perspektiver på håb.

Forskerne arbejder også på REHPA (Kræft) og Aarhus Kommunes Neurocenter (erhvervet hjerneskade) og indsamler viden, der skal bruges til at udvikle et idekatalog i samarbejde med patienter og pårørende om, hvordan man kan støtte håb. Projektet har international bevågenhed og en følgegruppe af forskere fra hele verden.

Projektet har modtaget en bevilling på 4,9 millioner kroner fra @VELUX FONDEN.

Læs mere om projektet her:
DEFACTUM
REHPA